Dianos Dobrevos spektaklio „Medėja svetimšalė“ premjera

Dianos Dobrevos spektaklio „Medėja svetimšalė“ premjera

Dianos Dobrevos spektaklio „Medėja svetimšalė“ premjera

Dianos Dobrevos spektaklio „Medėja svetimšalė“ premjera

Jau šį penktadienį ir šeštadienį, gegužės 20 ir 21 dienomis, Lietuvos rusų dramos teatras pristato premjerą – žymios bulgarų režisierės Dianos Dobrevos „Medėja svetimšalė. Spektaklis, kurtas Jeano Anouilh'o, Aleksandro Sekulovo, Konstantino Kavafio, Rainerio Maria Rilke's ir Marinos Cvetajevos kūrinių motyvais, pasakoja apie aistros kamuojamą moterį ir tragišką jos likimą, praradus šeimą, meilę ir tėvynę.

 

Apie Medėją žinome iš graikų mitologijos – tai galinga burtininkė, Kolchidės valdovo dukra ir saulės dievo Helijo anūkė, įsimylėjusi argonautų vadą Jasoną. Pabėgusi su Jasonu į Graikiją, Medėja čia pagimdo du sūnus. Po kelerių metų Jasonas nusprendžia vesti vietinio karaliaus dukrą ir tada Medėja pasiryžta žiauriam kerštui.

 

Spektaklio „Medėja svetimšalė“ režisierė, inscenizacijos autorė ir šviesų dailininkė Diana Dobreva,  per daug nenutoldama nuo graikų mito šaknų, šiuo spektakliu teigia pasirinkusi kalbėti apie tėvynės praradimą ir tragišką meilės likimą.

 

„Susitelkėme į išvarymo, tremties kontekstą – kaip valstybės politika ir interesai gali paversti žmogų žudiku ir įstumti jį į nuodėmę. Kai žmogus žengia į blogio kelią, jis gali tik toliau grimzti į šią bedugnę. Kai meilė gimsta iš nusikaltimo sukelto adrenalino, ji gali baigtis tik sunaikindama save ir viską, kas iš jos gimė“, – sako režisierė.

 

Dar viena svarbi tema spektaklyje – pasirinkimo laisvė ir tai, kaip žmogus kartais patenka į tokius spąstus, kai negali nei pasilikti, nei sugrįžti, nei tęsti toliau. Pasak režisierės, pati Medėja pateko į tokius spąstus ir būtent iš to ir kilo scenografijos koncepcija – veiksmas vyksta viename koridoriuje, nes koridorius – tai tarpinė vieta.

 

„Koridorius niekam nepriklauso – tai tik perėjimas, tu esi niekur.  Medėja ištremta, ji nebegali grįžti, negali pasilikti ir negali tęsti. Vienintelė jos išeitis – mirtis. Mirtis jai, jos meilei ir visiškas sunaikinimas visko, kas ji yra bei kas iš jos sklinda, – sako režisierė Diana Dobreva.

 

Būtent tokią Medėją – nepritampančią, svetimą, kamuojamą aistros, atskirtą nuo savęs, savo maištingos ir laukinės prigimties ir matome šiame spektaklyje. Pagrindinį vaidmenį kuriančiai LRDT aktorei Jelenai Orlovai tai yra pirmasis vaidmuo, kur ji vaidina nebe mergaitę.

 

„Kodėl būtent aš Medėja – neįsivaizduoju. Aš negalvojau, kad gausiu šį vaidmenį. Režisierė pasakė, kad kažką tokio pamatė mano žvilgsnyje. Gal kovojančio, stipraus… Gal jis toks ir yra? – svarsto J. Orlova.

 

Aktorė prisipažįsta, kad seniai svajojo apie tokį vaidmenį ir jaučiasi jam subrendusi: „Seniai apie tai svajojau ir noriu save išmėginti, ar tikrai galiu. Aš tikiuosi, kad galiu ir kažką naujo atrasiu savyje. Gal ir kiti manyje pamatys kažką kita, ne tik švelnią, naivią mergaitę“, – teigia aktorė Jelena Orlova.

 

Spektaklio scenografė, kostiumų ir projekcijų dailininkė – Mira Kalanova. Muziką kūrė kompozitoriai Yavor Karagitliev ir Petia Dimanova. Spektaklyje vaidina LRDT aktoriai: Jelena Orlova, Valentin Novopolskij, Dmitrij Denisiuk, Jekaterina Makarova, Vera Stasenia, Artur Svorobovič, Juliana Volodko, Jevgenija Karpikova, Telman Ragimov, Viačeslav Lukjanov ir Anastasija Špakovskaja. 

 

Diana Dobreva yra viena iš sėkmingiausių ir žinomiausių Bulgarijos režisierių. Savo kūrybinę karjerą pradėjusi kaip aktorė, sukūrė dešimtis pagrindinių vaidmenų Bulgarijos ir Prancūzijos teatruose, tapo bulgarų kinematografo žvaigžde, pelnė Geriausios aktorės įvertinimą Bulgarijos kino festivalyje „Auksinė rožė“.

 

Nuo 2017 m. D. Dobreva yra Ivano Vazovo nacionalinio teatro vyriausioji režisierė. Naujausi jos spektakliai – „Kaligula, „Odisėjas, „Tėvas, „Sūnuskmingai rodomi Bulgarijos teatruose. Šį pavasarį kovo 8-sios proga Europos Sąjungos taryba pirmininkaujant Prancūzijai išrinko po vieną labiausiai įkvepiančią asmenybę iš kiekvienos Europos šalies. Bulgarijai išrinko režisierę Dianą Dobrevą. Prieš kelias savaites Dobreva grįžo iš gastrolių Japonijoje, kur World Theatre Festival Shizuoka metu rodė spektaklį „Kaligula.

 

Spektaklis „Medėja svetimšalė vaidinamas rusų kalba su lietuviškais titrais.

 

LRDT informacija

Roko Morkūno nuotrauka

 

 

 




grįžti atgal